Sveas “Anteckningsbok Över Hönsens äggvärpning”,
januari 1936 tom juli 1937.
Svea var 13 år då hon omsorgsfullt antecknade, dag för dag, resultatet av sin uppgift, att plocka in äggen som lagts i hönshuset. Om jag förstått anteckningarna rätt så fick hon 1/4 öre per ägg hon bar in. Enligt anteckningsboken plockade Svea, 1936, in 6 236 ägg, varav 5 083 såldes och 1 153 konsumerades i familjen.
En fråga dök upp: Var det så att hönsen började värpa mer när “Marie bebådelsedag”, “Våffeldagen”, inföll ca vecka 13? Diagrammet till vänster visar inte det. Kanske en viss tendens vinter/vår men det var nog andra faktorer som styrde ägg- produktionen i Blixtorp 1936/37.
Knappt 30 år senare .. Svea har egna barn och syskonbarn …. . 1964 en sommar på Guntorp …. . .
Öppna på locket och se innehållet. Vill du se äggen i lite mer detalj så klicka på något av äggen nedan och bläddra vidare.
Jag tror att jag plitade denna varning på skokartongen 1964? .. . I dag, 51 år sedan! Kommer du ihåg Dan-Inge? Hönsäggen vi samlade på den sommaren. En sommar jag aldrig kommer att glömma. Den sommaren du skötte Guntorp medan Svea och Evald fick en liten semester. Hoppas att “kusinen från stan” inte var för mycket i vägen. Så många minnen: Alla vispade ägg med socker, cykel till handlaren i Asige för att köpa “kexbräck”, fiske någon kväll vid Suseån, … många timmar på knä i betlandet, .. minnen … berikande minnen . .. .